Sjuksköterska omplaceras som ambulanssjukvårdare
En ambulanssjuksköterska som inte tog med en en berusad och misshandlad 15-åring i Malmö har omplacerats till att arbeta som ambulansjukvårdare.
Den manlige sjuksköterskan och ambulansföraren är anmälda till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Men det var sjuksköterskan som hade det medicinska ansvaret, ett ansvar han inte längre får utöva.
– Fram till dess att vi vet om han har missat något jobbar han i stället som ambulanssjukvårdare utan medicinskt ansvar, säger Helene Kjellgren, avdelningschef på Sirius Ambulans Skåne till Sydsvenskan.
15-åringen och kompisarna hade varit på disko i Lund men eftersom det var tråkigt åkte de i stället till en kompis vid Linnéskolan i Limhamn. Ett gäng dök upp och slog 15-åringen med knogjärn så han tuppade av. Kompisarna larmade ambulans och 15-åringens mamma.
Ambulanspersonalen bedömde att han inte behövde vårdas på plats men erbjöd sig att köra honom till sjukhus vilket han nekade till. Han ville vänta på sin mamma, enligt chefsläkare Roger Rüdén, som utreder händelsen.
Ambulansen körde sedan därifrån.
Mamman körde sonen till akuten och det visade sig att han fått en lindrig hjärnblödning, hjärnskakning och en fraktur i ansiktet. Trots det har chefsläkaren på Skånes prehospitala centrum inte kritiserat de medicinska åtgärderna på plats.
– Man måste sätta sig in i situationen på plats och jag har funnit att de har gjort en korrekt undersökning, säger Roger Rüdén.
Men det är alltså vad som händer därefter som han kritiserar och som han också kommer att undersöka vidare.
Att han redan lämnat in anmälan enligt lex Maria handlar om tid, menar han, och ska komplettera anmälan om en, två veckor.
Ambulanssjuksköterskan får i avvaktan på både HSAN:s bedömning och Socialstyrelsens lex Maria-beslut alltså inte utföra sitt riktiga jobb.
– Vi väntar på vad anmälningarna visar och tillsammans ska vi sedan hjälpa honom tillbaka, säger Helene Kjellgren.
Mannen har tidigare fått en tillsägelse av ledningen för att ha brustit i ”etik och moral”.
– Det handlade inte om att han har skadat någon patient utan att han beklagade sig över arbetssituationen på Facebook. Vi klargjorde för honom att det inte var ett lämpligt forum, säger Helene Kjellgren.
Roger Rüdén fann ingen anledning att anmärka på de strikt medicinska åtgärderna på plats men ni tar bort hans medicinska ansvar. Är inte det rätt allvarligt?
– I vår bransch finns det inte utrymme för att inte följa regelverket, säger Helene Kjellgren.